Verstopping

Verstopping in huis – wat nu?

Merk je bij het doorspoelen van het toilet dat het water niet meer zo snel doorloopt als voorheen of komt het water eerst naar boven voordat het wegspoelt? Hoor je bij het weg laten lopen van het badwater of het afwaswater vreemd geborrel of duurt het langer voordat het water weg is? Grote kans dat er ergens in je huis een verstopping dreigt in de riolering.

 

Water en soda

Probeer een volledige verstopping te voorkomen door een paar liter kokend water, vermengd met een kopje soda door alle afvoeren te spoelen. Soda weekt aangekoekt vet en vuil in de afvoer los. Ook kan een rubber ontstopper de boel weer op gang brengen. Hopelijk kan je het probleem hiermee in ieder geval tijdelijk verhelpen. Het is verstandig om alsnog een loodgieter te bellen om de afvoeren te controleren en eventueel schoon te laten maken.

 

Erkende loodgieter

Spoelt het water plotseling helemaal niet meer door? Komt alles over de rand heen als je doortrekt bij het toilet of blijft het water gewoon staan in bad, douche en afwasbak? Dan dreigt er geen verstopping meer, maar dan heb je een verstopte riolering.

Zelf een volledige verstopping verhelpen is niet eenvoudig en wordt vaak een waterballet.

 

Schakel bij een volledige verstopping daarom zo snel mogelijk een loodgieter in. Een erkende loodgieter heeft een 24-uurs dienst waardoor hij ook in het weekend of ‘s avonds bereikbaar is. Hij zal met speciaal gereedschap de verstopping doorprikken of verwijderen. Ook kan hij bekijken of het een probleem van de afvoer zelf is, bijvoorbeeld door een verkeerd aangelegde afvoer.

 

Gebruik geen chemische ontstopper. Het is een giftig goedje wat je wegspoelt in het toilet en wat in het oppervlaktewater terecht komt. Ook kan het de afvoer beschadigen of ruw maken waardoor de kans op verstopping op den duur alleen maar groter wordt.

 

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Spoel daarom eens per maand een paar liter kokend water door alle afvoeren heen, waarin een kopje soda is opgelost. Het ontvet de binnenkant van de leidingen en verwijderd zeep- en vetresten die vastgekoekt zitten. Zorg voor een passend zeefje in de afvoer, waardoor haren en ander klein vuil tegengehouden wordt en gebruik het toilet uitsluitend waarvoor het bedoeld is: de toiletgang en normaal toiletpapier. Vochtig toiletpapier, condooms, maandverband of andere zaken horen niet in het toilet. Gooi ze weg in de afvalbak.